Springbank 1/6 - NWS Webb

Go to content

Springbank 1/6

Genomförda Aktiviteter > År 2012
Springbanksprovning 1 juni

NWS genomförde sin våravslutning fredagen den 1 juni. Denna första junidag bjöd på allt annat än vårväder, regn och blåst och ca. 6 grader. Dock hade 43 tappra medlemmar trotsat busvädret och infunnit sig med gott mod till Hantverkargården.

Kvällen inleddes med Wings melodi ”Mull of Kintyre” samt ett bildspel med vackra naturscenerier så vi fick en bild av det vackra landskapet på halvön Kintyre där Campbeltown är huvudorten.

Därefter berättade Stickan Edvardsson om halvöns historia där det från begynnelsen av whiskyeran fanns ca. 34 destillerier. Springbank var från början en bondgård med ett illegalt destilleri. Licens för tillverkning fick man 1828.

Om Springbank

En kultwhisky för många och ett av få familjeägda destillerier som fortfarande finns i Skottland.

J&A Mitchell äger också Glengyle som precis som Springbank ligger mitt i Campbeltown längst ner på Kintyrehalvön. Springbank har alltid varit känt för att gå sina egna vägar. Fortfarande mältar man till ex. allt korn själva. Tre distinkt olika märken produceras; Springbank som destilleras 2,5 ggr. och kan betecknas som medium rökig, den kraftigt rökiga Longrow som destilleras 2 ggr. medan den icke rökiga Hazelburn är trippeldestillerad. Sortimentet är stort och en del av utbudet utgörs av Springbank 10, 15, 18 och 21 år, Longrow 14 och 18 år samt Hazelburn 8 och 12 år.

Om Glen Scotia

Destilleriet Glen Scotia som ligger granne med Springbank grundades 1832.Det är ett av tre kvarvarande destillerier i Campbeltown som för hundra år sedan kallades ”Whisky capital of the world”. Drivs av samma ägare som Loch Lomond norr om Glasgow och har under ett antal år varit tämligen nerkört. Det senaste två åren har ägarna börjat investera på nytt och de sex gamla jäskaren av cortenstål har ersatts av sex nya i rostfritt. Fortfarande producerar man bara ca. 20% av kapaciteten men en ökning har aviserats. I två omgångar/år destillerar man dessutom en kraftigt rökig variant. Den enda lätt tillgängliga officiella buteljeringen är en 12-åring men en rökig variant och enstaka vintages har också släppts sedan 2006.

Därefter presenterade Mats Pettersson Glen Scotia raw cask 17 år.Som nr. två fick vi smaka Sprinbank Sherry cask 10 år och som nr. 3 Springbank 18 år, båda presenterade av Rolf Agnehoff.

Sist men inte minst presenterades Longrow Burgundy Wood 14 år av Gerty Andersson. Detta var kvällens whisky med röksmak och det var denna sort som fick dom flesta rösterna vid omröstningen och som slutade som kvällens favorit.

Till sist intogs en vårinspirerad meny bestående av grillad kyckling och potatissallad, som alltid lika uppskattat från vår hovleverantör Glade Kocken alias Micke Salminen.

Här kommer lite bilder från kvällen.Back to content